Marija Milović, rođena Ivošević

Marija Milović, rođena Ivošević

Na fotografiji nastaloj 21. maja 2014. nalazi se Marija Milović, rođena Ivošević, koja je preminula nepunih mjesec dana kasnije, u 74. godini, i sahranjena u rodnim Krtolima.

Nisam je dobro poznavala, obično sam je sretala u lokalnoj prodavnici, koja je dugo godina bila u njenoj kući na obali. Prije nekoliko godina na TV CG gledala sam emisiju "Zapis" njoj posvećenu, u kojoj su nastupili i njeni gosti iz Makedonije s pjesmom "Teta Mare iz Krtola".

I onda me je prošlogodišnja beogradska izložba o kapetanima iz Boke Kotorske koji su upravljali dunavskim i savskim lađama prije jednog vijeka dovela do nje. Od autorke izložbe saznala sam da o kapetanu Vasu Ivoševiću iz Krtola nema dovoljno podataka i ponudila se da, kad dođem iz Beograda, pronađem njegove rođake. Poslije kratkog raspitivanja došla sam do tete Mare, koja mi je u telefonskom razgovoru s ponosom rekla da je to njen stric. Tom prilikom obećala sam da ću svratiti do nje i donijeti joj fotografije strica Vasa sa izložbe.

Međutim, nisam otišla do nje tog ljeta, već sam samo poslala slike po komšinici, a teti Mari, opet preko telefona, poručila da ćemo se vidjeti nekom drugom prilikom. To je bio naš posljednji razgovor.

Žao mi je što je nisam posjetila. Propustila sam jedinstvenu priliku da upoznam svjetsku ženu iz našeg malog mjesta.

 

Poslala: Lidija Franović