Ševka Idrizović, djevojačko Mušović

Ševka Idrizović, djevojačko Mušović

Fotografija je urađena 09.04.1956.godine

ŽENA koja je imala presudan uticaj na moj život i OSTAVILA trag u meni  je moja MAJKA. Njeno ime je Ševka rođena Mušović, udata Idrizović, rođena 21. septembra, 1937. godine u Pavinom Polju, Opština Bijelo Polje, Crna Gora. Živjela je u patrijahalnoj sredini i porodici, koja je "držala" do tradicije i običaja.

Bila je trgovkinja. Bila je ćerka, sestra, žena, majka i nana. Još od ranog djetinjstva pamtim je kao vrijednu, mirnu, tihu, povučenu, nenametljivu, sposobnu, iskrenu, dobronamjernu, humanu, emotivnu ženu, skromnu u svojim zahtjevima, u određenim situacijama upornu i preduzimljivu, sa mnogo razumijevanja za sve ljude iz porodice, familije i okruženja. Sve te osobine prepoznajem kod sebe. Uticala je na moj život i vaspitanjem.Često je govorila: "STRPLJEN SPAŠEN!"; "PAMETNIJI POPUŠTA!"; "NE ISTIČI SE, DRŽI ZLATNU SREDINU!"; "U ŽIVOTU NE MOŽE SVE BITI GLATKO!"; "ŽENE SU PRIJE MNOGO TRPJELE, JER IM NIJE MOGLO BITI!"; "DANAS JE DRUGAČIJE VRIJEME, U MOJE VRIJEME ŽENE SE NIJESU SMJELE ŽIVE ČUTI!". Bila je mnogo puta "povrijeđena i izdana" od najbližih, što se i meni dešavalo. "Imale smo istu sudbinu!".  Prihvatila sam model njenog ponašanja. "Linija manjeg otpora!" Pamtim takođe, da je bila i neprihvaćena u "doma". Žena koja je rodila tri ćerke "tuđe večere".

Da je bila borkinja kroz život, otkrivam svakodnevno, kroz sjećanje na određene događaje i situacije. Pamtim događaje i situacije kada bi se "borila" i ponašala zaštitnički, bili su vezani za njenu djecu, nas tri sestre. Prepoznajem to i kod sebe. Pamtim i trenutke kada me je osuđivala zbog pojedinih izbora i odluka, koje sam donosila u životu, takođe prihvatanja i povlačenja nakon mojih riječi: "... da svi imamo pravo na izbor, greške, ali i na odgovornosti i posljedice!" Govorila je: "RODITELJ JE JEDINA OSOBA BEZ INTERESA!" Često to ponavljam. Podržavala me je u poslu kojim se bavim i bila značajna podrška u mom životu. UČILE SMO JEDNA OD DRUGE I BORILE SE ZAJEDNO! OSTAVILA JE TRAG U MENI I ŽAL ŠTO VIŠE NIJE SA NAMA.

                                                                                                       

Poslala: Mirsala Idrizović Tomić