Zora Mažibrada, udata Stevanović

Zora Mažibrada, udata Stevanović

SLUČAJ ILI SUDBINA

Ona je osoba koja je obilježila čitav moj život i po čijem je životnom tragu tekla i moja priča. Od rođenja sam bila vezana za moju baku Zoru Mažibradu, udata Stevanović, kod koje sam i živjela veći dio djetinjstva.

            Sjećam se toplih ljetnih večeri kada mi je pričala priče iz svoje mladosti, a ja netremice slušala. Pričala mi je o njoj i mojem djedu Zoranu Stevanoviću koji je bio pomorac, njihovom zabavljanju, kasnije braku, tužnim rastancima kada je išao na brod i bezgranično sretnim susretima kada se vraćao kući.

             Njihova ljubav je počela još u ranoj mladosti začinjena skrivenim sastancima, kradenim poljupcima, nedeljnim igrankama i na kraju krunisana brakom, a kasnije i dvijema ćerkama. Ja sam ćerka jedne od njih.

Danijela Đuranović

 

             Sa sadašnjim mužem sam se upoznala na dočeku Nove godine u starom Domu kulture u Škaljarima. Imala sam 15, a on 17 godina. Čitavu noć sam sa svojim drugaricama plesala i krišom gledala gdje je on. Bila sam tužna što me „ne primjećuje“. Približavalo se 12 sati kada sam osjetila nečiju ruku na mojem ramenu. To je bio ON. Pozvao me na ples. Zacrvenjena, a sretna, pružila sam mu ruku i zaplesali smo ponoćni ples sa poljupcem za sretnu Novu godinu. Od tog momenta, pa do danas, mi smo zajedno. Naša ljubav je krunisana brakom i dvijema ćerkama.

            Možda bi ova priča bila nalik drugim pričama da nije još jedne. Moja baka je bila bolesna kada sam sa svojim suprugom, tada još uvijek momkom, pošla da je posjetim. Bila je sretna kada nas je vidjela. Na tada već samrtnoj postelji ispričali smo joj našu priču. Baka me netremice gledala i suznih očiju, tek tada ispričala svoju priču koju je možda ostavila za kraj svog života. Tada sam saznala da je i ona svog supruga, a mog djedu upoznala u istom Domu kulture, na dočeku Nove godine, u pet minuta do 12 sati. Ona je imala 15, a on 17 godina.

 

Poslala: Danijela Đuranović