Sofija Ćurić Kulinović

Sofija Ćurić Kulinović

FiloSofija Babe Soke- SVE DOBRO I LIJEPO

Rodila se kao mokrinjanka Sofija Ćurić, nije puno pričala o djetinjstvu ali nam je rado recitovala pjesme i zagonetke koje je u svoju riznicu skupila za vrijeme bezbrižnosti, nekad se i sama čudila od kud  joj nadolaze stihovi.

Našeg djeda Gojka Kulinovića je upoznala preko međe, nedugo poslije su se vjenčali u Mojdeškoj  Gospođinici. Bila je jedna od rijetko poštovanih i uvažavanih žena od svojih muževa, nikad se nisu svađali, jedino kada je Baba ošišala svoju dugu gustu crnu kosu na paž, nisu pričali danima- od tada se Baba nije šišala. Jednom prilikom kad sam joj predložila da skrati kosu jer će joj lakše biti da oblikuje punđu, rekla je „Neću, želim da odem kod njega s ovo malo čupa“. Tako je i bilo, otišla je s ono malo njenih čupa kod djeda  Gojka 27. Oktobra 2013. u svojoj 94. godini.

Pozitivan stav prema životu i smješak  uvijek su razoružavali, to je bilo njeno oružje kada je ostala mlada udovica s osmoro djece. Naučila je laž pretvarati u istinu- jačinom misli činila je ljude boljima, vjerovala u njih! Šta se krije iza njenih riječi „SVE DOBRO I LIJEPO“ ne znam , naslućujem. Laž nije, znam, možda je ljubav koju je bezuslovno pružala! Hvala za ljubav koju si u nas utkala!

 

Poslala: Marina Kulinović