Mevljuda (Šehović) Hot

Mevljuda (Šehović) Hot

Dok smo prolazile ispred starog grada Kotora, rekla je: ,,Svuđe li je isto. I ođe...čovjek bi reko' ođe je lakše nego nama gore. A i ođe se mora jes' svaki dan, brinut za đecu...a još i ova gužva po pola godine''.

Rođena u Plavu, na ljeto 1933. godine, živjela na Kosovu, u Sarajevu, Bijelom Polju i naposletku u Podgorici, lijepa Mevljuda (Šehović) Hot je ostavila tragove svugdje gdje je bila. Kao najstarije dijete je nosila teret brige za brojne članove uže i šire porodice od ranog djetinjstva sve do starosti.

Njen izrazito jak osjećaj vjernosti i odanosti ju je cijelog života odvajao u svim sredinama gdje je živjela. Jedne prilike je svom mužu, Salihu, obećala da se nikada ne bi preudala ukoliko bi mu se nešto desilo, što joj je odredilo sudbinu. Sa 23 godine je ostala udovica i samohrana majka.

Sagradila je kuću, vaspitala i školovala svoju ćerku, kao i ćerku svog brata, koja nije imala majku, brinula o unucima, isticala značaj školovanja i nezavisnosti za žensku djecu, često razmišljala i pričala u suštinskim životnim pitanjima.

Otkako je preminula sve češće mi se dešava da tek tada shvatim nešto šta je radila ili rekla. I žao mi je što je nisam više slušala i pitala.

Sada kada se osvrnem, vidim da je najviše od svega ostala neshvaćena.

 

Poslala: Amela Kovačević, unuka