Jana Lučić

Jana Lučić

Djetinstvo koje bi poželjelo svako dijete, uz vedre plave oči koje su ćutanjem govorile i spokoj koji je bezrezervno odisao iz te tople duše.

Odlazak u školu i prijatan doček koji je uvijek stojao na vratima u vidu jedne drage i nasmijane žene, moje bake, brisao je sve brige koje su obaveze nosile sa sobom i poziv na igru u bašti iza kuće, gdje je ona pronalazila svoju oazu u kojoj je uživala.To uživanjeje nesebično dijelila sa mnom i mojim bratom. Iako teška njena životna priča, nikad je nije obeshrabrila da vjeruje u život i da mu se raduje. I ta radost je svakodnevno rasla i bila dostupna svim ljudima koji su je okruživali, posebnu smo sreću imali mi, koji smo bili dio njene porodice.

U njenom prisustvu za svaku nelagodu je postojao izlaz i rješenje, koje je odisalo iz svake promišljene i pametne riječi kojom je plijenila pažnju i nudila sigurnost. Ta količina vedrine koju je nosila u sebi, navela bi na pomisao da sama nikada nije imala problema, ili je život poučio da se sa njima hrabro nosi i strpljivo čeka trenutak njihovog razrješenja ... što je i drugim ljudima savjetovala. I njen savjet da je razrješenje sigurno, samo je pitanje trenutka kada će osvanuti i sada mi često padne na pamet. Život sa njom bila je, može se reći, prava privilegija i mirna luka u kojoj je svaki dan bio sunčan.

Provoditi vrijeme sa osobom ogromnog životnog iskustva i vedre prirode bila je škola od neprocjenjivog značaja iz koje se nose znanja za čitav život. Znanja koja se lako prihvataju, jer su sa lakoćom bila ponuđena, kroz priču i igru, dovoljno interesantna, da ih čovijek ne bi mogao prečuti ili ne čuti, da ne kažem zaboraviti. Iako djetinja narav tvrdoglava i neobuzdana, nikada nije bila suzbijena strogošću, a najveći domet strogosti je bila prijetnja da će roditelji saznati za nestašluke, koje im je rijetko kada otkrivala.

Uzimajući u obzir činjenicu da su roditelji radili, njeno prisustvo u mom životu je ostavilo neizbrisiv trag. Njena životna filozofija je dio mog života i posebno sam ponosna što sam baš ja imala priliku da budem dio njene životne istorije.

 

Poslala: Miomirka Lučić